12:08

Tarta biszkoptowa z wiśniami i chia



Delikatna, puszysta i soczysta tarta z wiśniami. Krem wzbogaciłam o nasiona chia i kilka listków mięty. Idealne ciasto na cieplejsze dni.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy żółtka , miksujemy do połączenia. Mąki przesiewamy z proszkiem, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto wlewamy do foremki, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, pieczemy przez 15 minut – do suchego patyczka.

Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i wiśnie, miksujemy aż masa osiągnie różowy kolor.








2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie