Pomysł na oliwki w cieście wpadł mi do głowy, gdy smażyłam kulki kurczaka i został mi nadmiar ciasta. Postanowiłam wypróbować tego połączenia i wiecie co? Wyszło bosko!
Składniki: 
- 200g mąki
- 100ml mleka
- 8g proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- chili
- olej do smażenia
- hiszpańskie oliwki
Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, chili (ilość wg uznania), jajkami i cukrem. Oliwki odsączamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wrzucamy do przygotowanej panierki. 
W wysokim garnku rozgrzewamy olej – smażymy w
 głębokim tłuszczu jak pączki. Oliwki wkładamy na łyżce do 
gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik 
papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
 




Tradycyjne hiszpańskie tapas, pyszne :-)
OdpowiedzUsuń