Prawdopodobnie (ciągle są o to spory) śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dobrze zacząć dzień od czegoś pożywnego i smacznego. W weekendy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania więc często na talerzach ląduje jajecznica z mlekiem. Jej smak zdecydowanie odbiega od klasycznej jajecznicy z kiełbasą/szynką. Dzięki dodatkowi mleka, jajecznica staje się kremowa, delikatna i taka "leciutka". To moja ulubiona wersja śniadania.
Wracając do samego śniadania, to warto pamiętać o dodaniu jednej z pięciu porcji warzyw lub owoców. Zadziwiające jest jak mało warzyw i owoców jemy w ciągu dnia, a powinny one znajdować się przy każdym z naszych posiłków. Ostatnio (30 maja) obchodziliśmy Światowy Dzień Soku i z tej okazji - z małym spóźnieniem - zapraszam Was na fajne, lekkie śniadanie i szklankę soku do toastu!
Składniki:
- (2 porcje)
- 5 jajek
- 50ml mleka
- 1 łyżka pociętej natki pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
- pieprz, sól
- 2 szklanki soku jabłkowego
Jajka myję, wbijam na patelnię i dopiero włączam ogień. Gdy się zetną doprawiam solą i pieprzem, wsypuję pietruszkę. Delikatnie mieszając wlewam mleko i łączę z jajkami. Dodaję pocięte pomidorki koktajlowe i gotowe.
Patelnię z jajecznicą stawiam na stole, dodaję talerze, sztućce i oczywiście dwie szklanki wypełnione sokiem - dziś w menu jabłkowy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl