- 500g mąki pszennej
- 8g suchych drożdży
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 50ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200ml ciepłej/letniej wody
- hiszpańskie oliwki nadziewane papryką
- gałązki rozmarynu
- sól gruboziarnista
Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut.
Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, formujemy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 30 minut.
Układamy (wciskamy) oliwki kawałki, gałązki rozmarynu i całość posypujemy solą. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Pyszna i aromatyczna.
OdpowiedzUsuń