Sama się zdziwiłam, że tego przepisu jeszcze nie ma na blogu - klasyczne, miękkie i pyszne bułeczki z białym serem.
Składniki
- 500g mąki
- 2 jajka
- 14g suchych drożdży
- 250ml mleka
- 80g cukru
- 80g masła
- szczypta soli
- 300g sera białego
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałeczek i tniemy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Na blaszce mieści się około 6 bułeczek.
Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem pudrem, masę blendujemy na gładki krem. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurę na środku, wypełniamy ją masą serową. Gotowe bułki smarujemy dokładnie mlekiem.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy przez 15-17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl