11:00

Bułki z białym serem



Sama się zdziwiłam, że tego przepisu jeszcze nie ma na blogu - klasyczne, miękkie i pyszne bułeczki z białym serem.

Składniki
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 14g suchych drożdży
  • 250ml mleka
  • 80g cukru
  • 80g masła
  • szczypta soli
Nadzienie serowe
mleko do smarowania bułek

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Mleko lekko podgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, jajka, sól, cukier, drożdże, zagniatamy ciasto i powoli wlewamy ciepłe mleko. Do zagniecionego ciasta wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto tak długo, aż swobodnie będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę, posypujemy mąką i przykrywamy. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy wałeczek i tniemy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Na blaszce mieści się około 6 bułeczek.

Ser mieszamy z żółtkiem i cukrem pudrem, masę blendujemy na gładki krem. W wyrośniętych bułeczkach robimy dziurę na środku, wypełniamy ją masą serową. Gotowe bułki smarujemy dokładnie mlekiem.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy przez 15-17 minut. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie