Pyszna, słodka i tak cudownie pachnąca latem - tarta truskawkowa z pyszną pianką.
Składniki:
Ciasto
- 3 żółtka
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- 250g mąki pszennej
- 1kg truskawek (mogą być mrożone)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100ml wody
- 100ml likieru truskawkowego Dalkowski
- 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na złoto przez około 15 minut.
Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z
likierem i mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i
energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową
wlewamy na upieczony spód ciasta.
Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy na masę truskawkową i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy (na dolnej półce) około 8-10 minut, aż piana się zarumieni. Dekorujemy płatkami róż.
Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy na masę truskawkową i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy (na dolnej półce) około 8-10 minut, aż piana się zarumieni. Dekorujemy płatkami róż.
Opcjonalnie - Nadzienie bez alkoholu
- 1kg truskawek (mogą być mrożone)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50ml wody
Truskawki
mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z mąką
ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa
powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód
ciasta.
truskawki i beza...rewelacja. Już mi ślinka cieknie na malutki kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuń