12:06

Tarta truskawkowa z pianką



Pyszna, słodka i tak cudownie pachnąca latem - tarta truskawkowa z pyszną pianką.

Składniki:
Ciasto
Nadzienie
Pianka
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C, pieczemy na złoto przez około 15 minut. 
Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z likierem i mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta.

Białka miksujemy na sztywno, do gotowych dodajemy po łyżce cukru i miksujemy po każdym dodaniu. Gęstą piankę wykładamy na masę truskawkową i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy (na dolnej półce) około 8-10 minut, aż piana się zarumieni. Dekorujemy płatkami róż. 

Opcjonalnie - Nadzienie bez alkoholu
  • 1kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50ml wody
Truskawki mieszamy z cukrem, gotujemy na wolnym ogniu. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną, wlewamy do miękkich truskawek i energicznie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masę truskawkową wlewamy na upieczony spód ciasta.












2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie