22:23

Drożdżowy wieniec z białą kiełbasą





Piękny wieniec, który wspaniale sprawdził się na świątecznym stole. Zapieczona kiełbasa w cieście drożdżowym i konfitura z żurawiny to wspaniałe połączenie. Ciasto drożdżowe i kiełbasa to tradycja prosto ze śląska, a konkretnie z terenu Śląska Cieszyńskiego.


Od lat murzin oraz kiełbasa pieczona w cieście są obowiązkowymi daniami na wielkanocnym śląskim stole. Również oba te przysmaki są wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


noclegi


Składniki:
  • 660g mąki pszennej
  • 165g wody
  • 100g mleka
  • 40g cukru
  • 30g masła
  • 20g drożdży
  • 10g soli
  • 1 jajko
  • 6 białych kiełbas parzonych
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • świeża natka pietruszki 
  • konfitura z żurawiny


Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jedną część ciasta rozciągamy tworząc okrąg i rozpłaszczamy. Pozostałe dwie części rolujemy w wałeczki długości ok. 10cm.

Białą kiełbasę gotujemy przez 5 minut we wrzątku, ciepłą układamy na drożdżowym okręgu. Wałeczki z ciasta układamy na kiełbasie, zawijamy je pod spód okręgu z ciasta i mocno dociskamy.

Wieniec przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim gotowy wieniec i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia 160*C przez 60 minut.

Upieczony wieniec dekorujemy świeżą natką i podajemy z żurawiną. 








3 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudny! Wyglądałby pięknie na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie i świątecznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie