Boska kostka adwokatowa, nie jest słodka a o wyraźnym smaku likieru adwokat. Puszysty biszkopt, delikatna pianka i kremowa polewa.
Składniki:
- biszkopt z 5 jaj (przepis tutaj)
- 500g mascarpone
- 500g śmietanki kremówki 36%
- 250ml likieru adwokat
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek gorącej wody
- 200g białej czekolady (2 tabliczki)
- 2 łyżki masła
Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam w wodzie, odstawiamy do wystudzenia i napęcznienia.
Kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia. Na koniec powoli wlewamy adwokat, dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt, wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania polewy. Ciasto oblewamy przygotowaną czekoladą, wstawiamy do lodówki na 1- 1,5 godziny.
podoba mi się ten krem a że adwokata uwielbiam, więc mnie kupiłaś tym ciachem :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń