11:00

Zupa pomidorowa - klasyczna



Gęsta, mocno pomidorowa i koniecznie ze świderkami. Pyszna zupa pomidorowa. Przygotowana koniecznie z dodatkiem pręgi cielęcej, która wspaniale zagęści zupę.

Składniki:
  • 250g łopatki wieprzowej z kością
  • 150g pręgi cielęcej
  • 3l wody
  • 1 cebula
  • por (zielona część)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 160g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • śmietana 18%
  • makaron świderki

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy, dokładnie myjemy garnek, wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień. 

Marchewkę i pietruszkę obieramy, por dokładnie myjemy, wszystko kroimy w plasterki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Zupa powinna się gotować na najmniejszym ogniu przez dwie godziny.
Po dwóch godzinach wciągamy mięso, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy i wkładamy do zupy. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem i ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.

W trakcie gotowania zupy nastawiamy wodę na makaron, ugotowane świderki odcedzamy i odstawiamy.

Podajemy z łyżką śmietany i makaronem świderki.







Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

1 komentarz:

  1. robię dokładnie tak samo czyli po zagotowaniu zawsze wyjmuję mięso, myję gar i zalewam mięso czytą gorącą wodą. Co do świderków się nie zgdzam. Makaroniarą jestem i akurat w moim rannkingu świderki znjadują się na ostanim miejscu. Kwestia gustu. Mam oczywiści swoją tezę, ale to jest subiektywane opinia, więc nie będę zawrać gitary :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie