10:00

Zupa kukurydziana i kilka słów o zupowarze



Mam w swojej kuchni kolejne cudo – zupowar od Russell Hobbs. Co to? Nic innego jak elektryczny garnek z kilkoma fajnymi (innymi) funkcjami. Nie wiem, czy to urządzenie jest niezbędne w kuchni, ale wiem jedno – jest genialne na wyjazdy! W zupowarze przygotujemy zupę klasyczną, zupę krem, koktajl, sos czy sam kruszony lód. A! Ugotujemy również jajka oraz warzywa na parze. Nie będę Was póki co zanudzać specyfikacją techniczną, a pokażę co fajnego można ugotować.

Składniki:
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 250ml mleka
  • 200g śmietanki 36%
  • 6 plasterków szynki
  • szklanka kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki szczypiorku
Metoda klasyczna - garnkowa

Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski.

Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut.

Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut.

Gotową zupę podajemy ze szczyptą szczypiorku.


Metoda w zupowarze

Wrzucamy do kielicha cebulę, szynkę oraz olej. Przyciskamy guzik ostrzy – rozdrabniamy dodane produkty. Następnie przyciskamy guzik gotowania na parze, który świetnie podsmaża składniki.

Dodajemy bulion, mleko, kukurydzę i wciskamy guzik zupa. Z dodaniem śmietanki postępujemy tak jak wyżej – koniecznie trzeba ją zahartować. 





1 komentarz:

  1. ummm wygląda na baardzo pyszne ! zdjęcia jakościowo super !! http://dlifebook.blogspot.com/2016/04/reaktywacja.html zapraszam ! miło będzie jeśli coś po sobie zostawisz :) jutro ugotuję twoją zupę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie