Mam w swojej kuchni kolejne cudo – zupowar od Russell Hobbs. Co to? Nic innego jak elektryczny garnek z kilkoma fajnymi (innymi) funkcjami. Nie wiem, czy to urządzenie jest niezbędne w kuchni, ale wiem jedno – jest genialne na wyjazdy! W zupowarze przygotujemy zupę klasyczną, zupę krem, koktajl, sos czy sam kruszony lód. A! Ugotujemy również jajka oraz warzywa na parze. Nie będę Was póki co zanudzać specyfikacją techniczną, a pokażę co fajnego można ugotować.
Składniki:
Składniki:
- 250ml bulionu warzywnego
- 250ml mleka
- 200g śmietanki 36%
- 6 plasterków szynki
- szklanka kukurydzy
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki szczypiorku
Metoda klasyczna - garnkowa
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski.
Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut.
Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut.
Gotową zupę podajemy ze szczyptą szczypiorku.
Metoda w zupowarze
Wrzucamy do kielicha cebulę, szynkę oraz olej. Przyciskamy guzik ostrzy – rozdrabniamy dodane produkty. Następnie przyciskamy guzik gotowania na parze, który świetnie podsmaża składniki.
Dodajemy bulion, mleko, kukurydzę i wciskamy guzik zupa. Z dodaniem śmietanki postępujemy tak jak wyżej – koniecznie trzeba ją zahartować.
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski.
Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut.
Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut.
Gotową zupę podajemy ze szczyptą szczypiorku.
Metoda w zupowarze
Wrzucamy do kielicha cebulę, szynkę oraz olej. Przyciskamy guzik ostrzy – rozdrabniamy dodane produkty. Następnie przyciskamy guzik gotowania na parze, który świetnie podsmaża składniki.
Dodajemy bulion, mleko, kukurydzę i wciskamy guzik zupa. Z dodaniem śmietanki postępujemy tak jak wyżej – koniecznie trzeba ją zahartować.
ummm wygląda na baardzo pyszne ! zdjęcia jakościowo super !! http://dlifebook.blogspot.com/2016/04/reaktywacja.html zapraszam ! miło będzie jeśli coś po sobie zostawisz :) jutro ugotuję twoją zupę na obiad :)
OdpowiedzUsuń