11:00

Cytrynowy sernik na zimno - przekładany



Krem cytrynowy to jeden z moich ulubionych i zawsze chętnie go przygotowuję. Mój mąż uwielbia wszystko co cytrynowe. Często przygotowywałam bezę z kremówką i lemon curd, ale postanowiłam stworzyć odchudzoną wersję. Tak powstał cytrynowy sernik, przekładany biszkoptami i kremem cytrynowym. Smakuje bosko i zawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego :) ?" to wiem, że czas przygotować ten sernik. 
Pomysł powstał spontanicznie, dużo sera i dużo cytryn w domu - wszystko do wykorzystania na już. W dodatku wcześniej tego samego dnia zadzwonił telefon i usłyszałam... "Skarbie, a zrobisz coś pysznego i słodkiego?" No i jak tu nie zrobić... kocham, to piekę gdy poprosi o coś słodkiego :) Prosto od serca! A sernik w tej wersji podbił nasze oba serca.


Składniki:
(blaszka 20x20)
  • 1kg białego sera śmietankowego
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50ml gorącej wody 
  • skórka z dwóch cytryn biszkopty
  • posypka mango Delecta
Krem cytrynowy
  • 100g zimnego masła minimum 82%
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • sok z 3 cytryn - świeży
  • skórka z 3 cytryn - świeża

Krem cytrynowy

Masło kroimy w drobną kostkę i odkładamy do lodówki. Do rondla wbijamy jajka, roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy cukier i skórkę z cytryn. Wyciskamy sok z cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek.

Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy krem na 60 minut do lodówki.
----

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia.

Ser miksujemy z serkami, pudrem, skórką cytrynową. Dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy po połączenia.

W blaszce układamy warstwę biszkoptów, wlewamy połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango.

Ciasto wstawiamy na 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.









Piecz... ot tak... prosto z serca!


4 komentarze:

  1. Serniczek prezentuje się wyśmienicie :)
    Aż chciało by się kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger