Żurek na zakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy.
Składniki:
- 650g zakwasu na żurek
- 2l bulionu warzywnego
- 100g boczku wędzonego
- 100g szynki wędzonej
- 1 surowe jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- majeranek
- liść laurowy
- sól, pieprz
- jajka ugotowane na twardo
Cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem na czarno. Do bulionu wkładamy pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek, liść laurowy. Na wolnym ogniu gotujemy zupę przez około 30minut.
Dodajemy chrzan, zakwas na żurek, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wbijamy surowe jajko, intensywnie mieszamy by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10minut.
Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl