10:00

Żurek




Żurek na zakwasie, z wędzonką i jajkami. Pyszny! Uwielbiam, gdy jest gęsty i pełen aromatów. Moim specjalnym składnikiem jest jedno surowe jajko wbite do zupy.

Składniki:
  • 650g zakwasu na żurek
  • 2l bulionu warzywnego
  • 100g boczku wędzonego
  • 100g szynki wędzonej
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki chrzanu
  • majeranek
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem na czarno. Do bulionu wkładamy pocięty w kostkę boczek, szynkę pokrojoną w paski, opaloną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, majeranek, liść laurowy. Na wolnym ogniu gotujemy zupę przez około 30minut. 

Dodajemy chrzan, zakwas na żurek, mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wbijamy surowe jajko, intensywnie mieszamy by porządnie rozdrobnić jajko w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10minut. 

Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie