Składniki:
- 6 białek
- 300g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu zielony barwnik spożywczy (użyłam pół łyżeczki barwnika w żelu)
Krem
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 200g masy orzechowej z puszki (użyłam Helio)
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i barwnik, miksujemy do połączenia, dodajemy ocet i miksujemy 2-3 minuty.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na niej 3 równe okręgi i wypełniamy masą bezową. Blaty wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C, pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Układamy blat bezowy na paterze, delikatnie rozsmarowujemy krem i przyciskamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy.
Tort dekorujemy cukrem pudrem i czekoladowymi jajeczkami.
Mmmm, jako, że jestem ogromną fankom wszelkich tortów bezowych chyba wypróbuję również tego :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do mnie :)
http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/