11:00

Mazurek królewski - na gotowanych żółtkach


Mazurek smakuje obłędnie. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno pachnie migdałami. Po upieczeniu trzeba poczekać, aż ciasto całkowicie wystygnie, nawet letnie może pęknąć.

Składniki:
(dwa ciasta)

  • 370g masła w temperaturze pokojowej
  • 370g mąki krupczatki
  • 160g cukru pudru
  • 120g migdałów w płatkach
  • 6 ugotowanych żółtek
  • 1 surowe żółtko
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
Lukier
  • 1 białko
  • 180g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo 
  • dżem kiwi
  • dżem truskawkowy
  • dżem brzoskwiniowy
  • masa orzechowa z puszki (użyłam Helio)

Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito.

Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy prostokąt. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je po skosie na całości ciasta, na koniec układamy ramkę wokół ciasta. Mazurek pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175*C. Ostawiamy do wystudzenia.

Białko mieszamy z sokiem, dodajemy cukier puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru.

Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową.






2 komentarze:

  1. Anonimowy23 marca

    szukalam czegos nowego, ten mazurek mnie zachwycil kolorami, napewno taki zrobie, mam jedynie prosbe, bys podawala wymiar blaszki na jaka jest to ciasto
    pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. zanotowane :) będę dodawać rozmiar

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie