11:00

Kostka sernikowa z brzoskwiniami i galaretką - na zimno



Kolejny sernik na zimno. Ostatnio spodobała mi się ta forma ciast i prawie w każdym tygodniu pojawia się inna wersja na naszym stole. Dziś delikatny sernik z kawałkami brzoskwiń i galaretką cytrynową dla przełamania smaku. Orzeźwiający i przywołujący lato sernik na zimno.

Składniki:
  • 1kg sera białego śmietankowego
  • 450g jogurtu brzoskwiniowego (może być z kawałkami owoców)
  • 100g cukru
  • brzoskwinie z puszki (duża puszka)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100ml gorącej wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • biszkopty

Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,7l gorącej wody, odstawiamy do stężenia.

Ser biały, jogurty oraz cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy aż płyn połączy się z masą serową. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy lub delikatnie miksujemy. 

Masę serową wlewamy powoli do tortownicy, wstawiamy ciasto do lodówki na 6-8godzin. W trakcie chłodzenia wlewamy na sernik tężejące galaretki.





1 komentarz:

  1. wywołuje marzenia o lecie :) deser idealny na letnie, upalne dni, ale nie tylko.. :) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie