Zdrowe ciasteczka, chrupiące i bardzo pożywne. Uwielbiam je przygotowywać na każde specjalne okazje czy święta, każdy się nimi zajada.
Składniki:
- 75g masła
- 300g płatków owsianych
- 100g cukru pudru
- 150g mąki pszennej
- 50g orzeszków ziemnych (użyłam Helio)
- 50 żurawiny suszonej (użyłam Helio)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masło ubijamy na puch z cukrem pudrem – masa musi być biała i gęsta niczym krem do ciasta. Dodajemy jajko, miksujemy do połączenia.
Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto.
Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190*C. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy je do wystudzenia i stwardnienia, ciepłe mogą się rozpadać.
Do gotowej masy dodajemy mąkę, proszek, płatki owsiane, orzeszki, żurawinę i zagniatamy ciasto.
Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190*C. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy je do wystudzenia i stwardnienia, ciepłe mogą się rozpadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.
2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl