11:00

Babka majonezowa



Babka majonezowa jest bardzo przyjemna w smaku, majonezu nie czuć wcale za to ciasto jest mokre i świeże nawet następnego dnia. Z przepisu upiekłam dwie małe babki w ślicznych foremkach od PapilArt. Obwiązane kokardką nadają się idealnie jako wielkanocny prezent czy nawet do większego koszyczka.

Składniki:
  • 170g  cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z cukrem, do puszystej masy dodajemy majonez, miksujemy na najniższych obrotach miksera. 

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń mieszamy, przesiewamy, dodajemy partiami do masy żółtkowej, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175*C. 






1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie