W tym roku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie
wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne
przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200ml oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 białko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 200g cukru pudru
- skórka z cytryny do dekoracji
- kawałki malin do dekoracji
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka.
Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem.
Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia.
Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin.
Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra". O ile wytrzyma dwa dni :)
Mmm, wygląda jak marzenie!
OdpowiedzUsuńTeż mi już tylko babki w głowie ;)
Wielkanoc już niebawem, bardzo przyjemna propozycja :)
OdpowiedzUsuńpowiem tylko tyle obiektem pożądanym jest ten nożyk ;-)))
OdpowiedzUsuńbez problemu wymienię się za talerzyk :D
OdpowiedzUsuń