11:00

Babka biszkoptowa cytrynowa



W tym roku zdążę ze wszystkim, więc kartki z okazji Wielkanocy właśnie wyruszył w daleką drogę. Zaczęłam już testować pierwsze świąteczne przepisy i zapraszam Was na pyszną babkę cytrynową. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 200ml oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny

  • 1 białko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200g cukru pudru
  • skórka z cytryny do dekoracji
  • kawałki malin do dekoracji

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwalniamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. 

Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem.

Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy do przestudzenia.

Białko mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cukier puder i mieszamy przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę dekorujemy lukrem, posypujemy skórką i kawałkami malin. 

Babkę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i "mokra". O ile wytrzyma dwa dni :)








4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda jak marzenie!
    Też mi już tylko babki w głowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkanoc już niebawem, bardzo przyjemna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem tylko tyle obiektem pożądanym jest ten nożyk ;-)))

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger