11:00

Zapiekanka makaronowa z maślanymi pieczarkami, serem i szynką



Dzięki zielonemu makaronowi zapiekanka wygląda prześlicznie na talerzu, ale bez obaw, możecie użyć też zwykłego makaronu - np. penne. 

Składniki:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera. 

Na patelni rozpuszczamy masło, pieczarki kroimy w półplasterki i wrzucamy na pieniące się masło. Podsmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. W razie potrzeby dodajemy do pieczarek 50ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Usmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia.

Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się do 170*C. 









1 komentarz:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie