11:00

Tarta bolońska


 Sos jak do makaronu czy bolońskiej pizzy, jednak połączony z kruchą tartą. Gotowe danie wyglądem przypomina pizze, ale jest bardziej treściwe. 


Składniki:

Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu.  Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. 

Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. 

Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. 









3 komentarze:

  1. bardzo fajna tarta; robiłam kiedyś hamburgerową i bardzo nam smakowała. Kiedyś bolońską też zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajna alternatywa dla zwykłe pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo, to naprawdę coś dla mnie. Uwielbiam sos boloński, a jeszcze bardziej od kiedy spróbowałam takiego prawdziwego we Włoszech... z boczkiem, słony, lekko tłusty - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie