Gołąbki bez zawijania to hit od dłuższego czasu, pierwszy raz
zobaczyłam je w reklamie fixu i od razu wiedziałam, że to rozwiązanie
dla mnie. Przygotowanie takich gołąbków jest szybsze, a smakują równie
dobrze jak te klasyczne.
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- 500g mięsa mielonego
- 400g kapusty kiszonej (może być z dodatkiem grzybów, fajnie podkręcają smak)
- szklanka ryżu (suchego)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło
- 100g koncentratu pomidorowego
- 500ml wody
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
Sos do podania
- 100g koncentratu pomidorowego
- 400ml wody
- 250g mascarpone
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie
Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku.
Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy formujemy kotlety i podsmażamy je z obu stron, gotowe układamy w naczyniu wyłożonym kapustą.
Wodę zagotowujemy z koncentratem pomidorowym, liściem laurowym, zielem angielskim i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C.
Sos do podania
Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Zwykle robię tradycyjne, ale tu mi się widzi fajna odmiana :)
OdpowiedzUsuńZwykle robię tradycyjne, ale tu mi się widzi fajna odmiana.
OdpowiedzUsuńBarbara P. :-)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń