Składniki:
- ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) (200g mąki, 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli)
- 250g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 400g słodkich pomidorów z puszki
- 200ml półwytrawnego wina czerwonego
- 300g sera gouda
- oliwa z oliwek
- bazylia, pieprz, papryk słodka, oregano, tymianek
Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i podsmażamy ją na złoto. Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu. Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze.
Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu.
Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C.
bardzo fajna tarta; robiłam kiedyś hamburgerową i bardzo nam smakowała. Kiedyś bolońską też zrobię
OdpowiedzUsuńbardzo fajna alternatywa dla zwykłe pizzy :)
OdpowiedzUsuńO mamo, to naprawdę coś dla mnie. Uwielbiam sos boloński, a jeszcze bardziej od kiedy spróbowałam takiego prawdziwego we Włoszech... z boczkiem, słony, lekko tłusty - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń