11:00

Oscypek w cieście francuskim


Nie sądziłam, że z dwóch składników może wyjść tak wspaniała przekąska. Uwielbiam grillowanego oscypka, ale wersji w cieście nigdy nie jadłam. Taki francuski rożek to wspaniały dodatek do zupy czy gulaszu, a z dodatkiem żurawiny smakuje genialnie nawet sam.

Składniki:
(8 rożków)
  • rolka ciasta francuskiego
  • 4 oscypki
  • 2 łyżki mleka
  • konfitura z żurawiny

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 8 kawałków, oscypki kroimy wzdłuż - dzieląc każdego na dwie części. 

Na środku kawałka ciasta układamy połówkę oscypka, składamy ciasto i dociskamy zębami widelca. Gotowe układamy na blaszce, smarujemy dokładnie mlekiem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 190*C. 

Upieczone wspaniale smakują z dodatkiem konfitury z żurawiny. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie