11:00

Ciasto leśny mech - runo leśne

Przymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do mnie. Wypróbowałam kilka wersji i zdecydowanie najbardziej odpowiada mi połączenie mąki z kaszą manną.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 200g kaszy manny
  • 150g mąki
  • szklanka cukru trzcinowego (może być biały)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kokosowego (rozpuszczonego), może być też rozpuszczone masło)
  • 400g rozdrobnionego szpinaku (waga mrożonego brykietu)


Jajka ubijamy z cukrem na gęsta masę, zajmuje to nieco dłużej niż ubijanie samych żółtek. Do masy dodajemy olej, kasze i miksujemy przez 3-4minuty. Zwalniamy obroty miksera do najniższych, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jako ostatni dodajemy szpinak. 

Szpinak (brykiet) wyjęłam z zamrażarki, rozmroziłam w misce, wycisnęłam go w dłoniach i dodałam go w całości do ciasta.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczone studzimy na kratce.

Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Gotową masę wkładamy do lodówki. Granat obieramy, oczyszczamy ziarenka i odkładamy.

Ostudzone ciasto przecinamy mniej więcej w 2/3 wysokości.. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, nakładamy masę śmietanową, pozostałe ciasto rozkruszamy i posypujemy nim wierzch, dekorujemy ziarenkami.








2 komentarze:

  1. Bardzo je lubię. Jest takie inne ale bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale wygląda super apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Gotowanie i blogowanie & LifeStyle , Blogger