Przymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze
względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc
postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do mnie. Wypróbowałam
kilka wersji i zdecydowanie najbardziej odpowiada mi połączenie mąki z
kaszą manną.
- 2 jajka
- 200g kaszy manny
- 150g mąki
- szklanka cukru trzcinowego (może być biały)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju (użyłam oleju kokosowego (rozpuszczonego), może być też rozpuszczone masło)
- 400g rozdrobnionego szpinaku (waga mrożonego brykietu)
- 200g kremówki 30%
- 200g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- granat
Jajka ubijamy z cukrem na gęsta masę, zajmuje to nieco dłużej niż ubijanie samych żółtek. Do masy dodajemy olej, kasze i miksujemy przez 3-4minuty. Zwalniamy obroty miksera do najniższych, dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jako ostatni dodajemy szpinak.
Szpinak (brykiet) wyjęłam z zamrażarki, rozmroziłam w misce, wycisnęłam go w dłoniach i dodałam go w całości do ciasta.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczone studzimy na kratce.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i partiami mascarpone. Gotową masę wkładamy do lodówki. Granat obieramy, oczyszczamy ziarenka i odkładamy.
Ostudzone ciasto przecinamy mniej więcej w 2/3 wysokości.. Spód ciasta wkładamy do tortownicy, nakładamy masę śmietanową, pozostałe ciasto rozkruszamy i posypujemy nim wierzch, dekorujemy ziarenkami.
Bardzo je lubię. Jest takie inne ale bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale wygląda super apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto i zawsze się udaje! Dziękuję
OdpowiedzUsuń