11:00

Sernik na zimno z galaretką i drażami jogurtowymi



Boski sernik na zimno z niespodzianką w środku. Pyszne draże jogurtowe otoczone lekką, serową pianką. Pierwszy raz udało mi się zrobić tak dobry zimny sernik, więc od razu dzielę się z Wami przepisem. Udało mi się kupić kolejny świetny twaróg nadający się na sernik, pierwotnie miał być właśnie sernik upieczony. Twaróg jednak smakował tak wspaniale, że plany się zmieniły. Niebawem przygotuję dla Was wpis o twarogach, z których powstają najlepsze klasyczne serniki. 



Składniki:
(tortownica 28cm) 

  • 700g twarogu śmietankowego (twaróg zmielony trzykrotnie)
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 150g cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 100g draży jogurtowych
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 300g ciastek pełnoziarnistych
  • 130g miękkiego masła

Ciastka rozkruszamy, mieszamy z miękkim masłem na jednolitą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno masą ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do wystudzenia.

Ser miksujemy z cukrem i serkami homogenizowanymi. Masa powinna być gładka, więc miksujemy około 5-7 minut. Możecie również użyć na koniec blendera, jeśli widzicie grudki sera. Gładką masę ponownie miksuję na wolnych obrotach i powoli dodaję letnią żelatynę, zwiększam obroty i miksuję do połączenia składników.

Do masy serowej dodaję jogurtowe draże, mieszam szpatułką. Gotową masę wlewam do tortownicy, wyrównuję i wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Galaretki przygotowuję z 3/4 zalecanej porcji wody, studzę i odkładam do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wylewam na sernik – ale dopiero, gdy minie 1 godzina w trakcie której sernik ma być w lodówce.

Ciasto ponownie wkładam do lodówki i chłodzę przez 3-4 godziny. Gdy galaretka stężeje sernik jest już gotowy.


Różowy talerz Arv oraz ręcznik kuchenny w różową kratkę możecie kupić w Ikeii, jeśli jednak wolicie zakupy online to zapraszam do sklepu Amicus na allegro. Część oferty jest dostępna od razu na aukcjach, a pozostałe produkty na zamówienie. 






1 komentarz:

  1. Tego właśnie brakuje mi teraz do mojego espresso. Jak ja lubię takie serniki!

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie