11:00

Schab w cieście naleśnikowym



Kotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku.


Składniki:
  • 6 kotletów schabowych
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 50ml wody gazowanej
  • 6-7 łyżek mąki
  • papryka słodka
  • sól i pieprz

Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste. 

Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto. 

Na zdjęciach schab podany w towarzystwie warzyw zasmażanych.




2 komentarze:

  1. Pyszne te warzywka zasmażane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W smaku to taki kontrast naleśnika i mięsa? Pomysł mi się podoba. Może spróbuje razem z młodszym bratem. :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie