Kotlet
smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie,
zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z
bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy
usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku.
Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony
kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku.
Składniki:
- 6 kotletów schabowych
- 2 jajka
- 100ml mleka
- 50ml wody gazowanej
- 6-7 łyżek mąki
- papryka słodka
- sól i pieprz
Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste.
Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego i od razu wrzucamy go na gorący olej. Smażymy z obu stron na złoto.
Na zdjęciach schab podany w towarzystwie warzyw zasmażanych.
Pyszne te warzywka zasmażane :)
OdpowiedzUsuńW smaku to taki kontrast naleśnika i mięsa? Pomysł mi się podoba. Może spróbuje razem z młodszym bratem. :)
OdpowiedzUsuń