Pieczone
pstrąg przypomina mi zawsze wiosnę i zestaw standardowy nad wodą - ryba
z frytkami. Przygotowanie takiej ryby jest szybkie, łatwe a efekty są
powalające. Ilość składników również jest łatwa do zapamiętania.
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki + 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Piekarnik nastawiamy na 190*C. Rybę układamy na folii aluminiowej, osuszamy. Do środka wkładamy łyżkę masła, gałązkę natki pietruszki, pocięty na plasterki ząbek czosnku, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wierzch ryby nacieramy łyżką ziół prowansalskich, zawijamy rybę w folię i układamy na blaszce. Tak samo postępujemy z drugą rybą.
Pstrąga pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210*C, odkrywamy folię aluminiową i kładziemy łyżeczkę masła na każdą z ryb. Pieczemy jeszcze przez 8 minut.
ryby uwielbiam jesc, wiec to danie jest dla mie idealne!
OdpowiedzUsuńKlasyczny pyszny pstrąg :) ja dodaje jeszcze plasterki cytrynki. Lubie tą maślano-cytrynową brejkę :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń