11:00

Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem i ziołami



Pieczone pstrąg przypomina mi zawsze wiosnę i zestaw standardowy nad wodą - ryba z frytkami. Przygotowanie takiej ryby jest szybkie, łatwe a efekty są powalające. Ilość składników również jest łatwa do zapamiętania.



Składniki:
  • 2 pstrągi 
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki + 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz

Piekarnik nastawiamy na 190*C. Rybę układamy na folii aluminiowej, osuszamy. Do środka wkładamy łyżkę masła, gałązkę natki pietruszki, pocięty na plasterki ząbek czosnku, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wierzch ryby nacieramy łyżką ziół prowansalskich, zawijamy rybę w folię i układamy na blaszce. Tak samo postępujemy z drugą rybą. 

Pstrąga pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210*C, odkrywamy folię aluminiową i kładziemy łyżeczkę masła na każdą z ryb. Pieczemy jeszcze przez 8 minut.









3 komentarze:

  1. ryby uwielbiam jesc, wiec to danie jest dla mie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny pyszny pstrąg :) ja dodaje jeszcze plasterki cytrynki. Lubie tą maślano-cytrynową brejkę :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie