12:07

Kukurydziane kiełbaski




Szynkowe kiełbaski usmażone w panierce z mąki kukurydzianej. Ku mojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się. 

Składniki:
  • 8 kiełbasek z szynki
  • 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe)
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • woda gazowana
  • olej do smażenia

Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka, dodajemy mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gęstą masę. Dla rozluźnienia masy dolewamy odrobinę gazowanej wody. Panierka powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany czy gęstego jogurtu. 

Panierkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu mieszamy ją (możliwe, ze trochę się rozwarstwi) i wkładamy 2 kiełbaski.  Najlepszym sposobem jest włożyć dwie kiełbaski do pojemnika z panierką i wyjmować je nad garnkiem z olejem, dzięki temu będą miały na sobie jak najwięcej ciasta.

W wysokim garnku rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący wyjmujemy z panierki kiełbaski i wkładamy je ostrożnie na olej. Smażymy na złoto. Usmażone wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, smażymy kolejną porcję.

Usmażone kiełbaski nadziewamy na patyczki i układamy razem z sosem pomidorowym. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie