10:30

Zapiekanka z szynką i mozzarellą



Zapiekanka prawie jak penne carbonara. Kremówka, dojrzewająca szynka i natka pietruszki. Brzmi pysznie? Dodałam do tego mozzarellę i zapiekłam. Całość smakowała bosko.


Składniki:
  • 400g makaronu penne 
  • 100g szynki (długo dojrzewającej, wędzonej)
  • 200g mozzarelli
  • 200g śmietany 36%
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki natki pietruszki świeżej
  • pieprz

Makaron gotujemy na półmiękko, szynkę kroimy w paski a ser w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W misce mieszamy makaron z pocięta szynką i mozzarellą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 180*C.





2 komentarze:

  1. Pysznie :) to ja się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda pysznie :)
    Pozdrawiam

    A ja zapraszam do mnie na słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie