Kiedyś już wspominałam, że awokado i łosoś to duet doskonały. W sałatce, na grzance, w sushi - cała plejada pysznych możliwości. Dziś zapraszam na jedną z nich.
- 1 awokado
- 100g filetu z łososia
- 5 liści sałaty strzępiastej
- 5 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Łososia polewamy oliwą (olejem), oprószamy pieprzem i solą a następnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200*C. Jogurt mieszamy z natką pietruszki i doprawiamy pieprzem.
Sałatę myjemy, tniemy w paski, pomidorki kroimy na cztery części a awokado w kostkę. Na talerzu układamy sałatę, pomidorki, awokado i kawałki łososia. Całość polewamy sosem jogurtowym.
Wygląda pysznie :) i na pewno jest zdrowe :)
OdpowiedzUsuń