15:00

Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną


Kolejna peklowana wędlina na moim blogu. Tym razem padło na schab świąteczny, nadziewany nie tylko śliwką ale również suszoną żurawiną. Spokojnie zdążycie go przygotować, by był gotowy na pierwszy lub drugi dzień Świąt.
 
Składniki:
  • 1kg schabu 
  • 500ml wody 
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • garść żurawiny suszonej
  • garść śliwek suszonych
  • 500ml wody

Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy nim mięso. Naczynie z mięsem przykrywamy - tak, by był dostęp powietrza - i wsadzamy do lodówki na dolną półkę. Schab peklujemy 4 dni, codziennie obracamy mięso w garnku. 

Zapeklowane mięso wyciągamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

W mięsie wydrążamy dziurę - nie na wylot - i napychamy do niej naprzemiennie śliwki i żurawinę. Dociskamy po każdym nałożeniu, by nadzienie nie było zbyt luźne. Miód mieszamy z musztardą i papryką słodką, przygotowaną marynatą mocno nacieramy mięso. Schab wiążemy sznurkiem wędliniarskim, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 5 godzin. 

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 500ml wody i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy go do 150*C i pieczemy przez 110minut. Po pierwszych 55 minutach obracamy mięso. 






2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie