15:30

Kruche ciasto makowe z budyniem czekoladowym i konfiturą z czarnego bzu

 


Genialne ciasto świąteczne - mak, kruche ciasto, czekolada i aromatyczna konfitura z bzu. Smakuje wyśmienicie, a dzięki budyniowi po prostu rozpływa się w ustach. 


Składniki:
(tortownica 22cm)

Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy tortownicę i podpiekamy na złoto (około 15min) w temperaturze 190*C. Upieczony spód studzimy, na letnim rozsmarowujemy konfiturę (jedną łyżkę konfitury odkładamy do budyniu).

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do gotowego dodajemy łyżkę konfitury i mieszamy do połączenia. Wlewamy budyń do tortownicy, zostawiamy do wystygnięcia.

Pozostałe ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Zapiekamy całość przez 25-30 minut w temperaturze 180*C. Letnie ciasto wkładamy do lodówki na trzy godziny, by masa budyniowa stężała. 











2 komentarze:

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie