- 1l bulionu warzywnego
- 4 świeże kukurydze
- 1 szalotka
- 1 marchewka
- 100g soczewicy brązowej od Symbio
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- oregano
Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka razy pod zimną wodą, dodajemy do bulionu razem z marchewką, cebulą i gotujemy 40 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kukurydzy i soczewicy - około 3 łyżek - i odkładamy talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoto odłożoną kukurydzę z soczewicą.
Zupę krem podajemy na gorąco z porcją podsmażonych kawałków soczewicy i kukurydzy.
Na zdjęciach:
- talerz głęboki Onse Colle - Villa d'Este
Pyszna zupka :-) ale najbardziej mnie urzekł talerzyk :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńpozywnie i zarazem lekko :)
OdpowiedzUsuń