Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 200g pieczarek
- 100g szynki szwarcwaldzkiej
- 100g sera edamski od Mlekoma
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- pieprz
Ziemniaki myjemy, nie obieramy ich ze skórki, podgotowujemy. Ziemniaki powinny być delikatnie twarde. Studzimy je, kroimy na pół i wydrążamy miąższ by zrobić miejsce na farsz. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy ją na złoto. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy nim przygotowane ziemniaki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170*C.
Na zdjęciach:
- talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub/ Home&You
- taca drewniana Shabby Chic
cudne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane ziemniaki. Zresztą moje chłopaki także. Pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki. Może to śmieszne, ale nawet takie ugotowane w łupinach same jem ;) Takich jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń