10:30

Ziemniaki faszerowane




To chyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne!

Składniki:
  • 1kg ziemniaków
  • 200g pieczarek
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100g sera edamski od Mlekoma
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła 
  • pieprz

 
Ziemniaki myjemy, nie obieramy ich ze skórki, podgotowujemy. Ziemniaki powinny być delikatnie twarde. Studzimy je, kroimy na pół i wydrążamy miąższ by zrobić miejsce na farsz. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy ją na złoto. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia. 

 
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy nim przygotowane ziemniaki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170*C.






Na zdjęciach:
  • talerzyk deserowy szary retro II - Dekoria /lub/ Home&You
  • taca drewniana Shabby Chic

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię faszerowane ziemniaki. Zresztą moje chłopaki także. Pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ziemniaki. Może to śmieszne, ale nawet takie ugotowane w łupinach same jem ;) Takich jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie