10:30

Słodka kawa karmelowa




Od kiedy mamy ekspres w domu, nawet nie mam ochoty zamawiać kawy w kawiarni. Taką samą mogę przygotować w domu w dosłownie kilka chwil. Prawie automatyczny spieniacz do mleka stał się moim największym przyjacielem i codziennie rano piję pyszną kawę z pianką. Do przygotowania kawy z dzisiejszego przepisu będzie Wam potrzebny dowolny spieniacz - elektryczny, a nawet ręczny również poradzi sobie.

Składniki:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna dodaję do niej 50ml mleka i mieszam na gładką masę. Przelewam ją do wysokiej szklanki. Pozostałe 50ml spieniam, dodaję po ściance do szklanki z czekoladą. Kawę przygotowuję w ekspresie (kawiarka również jest dobrym pomysłem) i wlewam ją powoli (po ściance) do szklanki z czekoladą i mlekiem. Całość posypuję szczyptą gałki muszkatołowej. W kilka chwili powinny utworzyć się piękne kawowe warstwy.  






5 komentarzy:

  1. Pyszna :) chociaż ja już po kawie to taką bym jednak jeszcze wypiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm na pewno jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada rewelacyjnie i z chęcią bym sobie taką wypiła ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada rewelacyjnie i z chęcią bym sobie taką wypiła ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda nieziemsko :) Dla mnie niestety kawa z podgrzanym, spienionym mlekiem to poziom maksymalny słodyczy, taka by była dla mnie za słodka. Chyba, że bym miała obok cappuccino do popijania, a tę traktowała jako deser :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie