Od kiedy mamy ekspres w domu, nawet nie mam ochoty zamawiać kawy w
kawiarni. Taką samą mogę przygotować w domu w dosłownie kilka chwil.
Prawie automatyczny spieniacz do mleka stał się moim największym
przyjacielem i codziennie rano piję pyszną kawę z pianką. Do
przygotowania kawy z dzisiejszego przepisu będzie Wam potrzebny dowolny
spieniacz - elektryczny, a nawet ręczny również poradzi sobie.
Składniki:
- 100ml mleka
- 50g czekolady karmelowej
- 100ml zaparzonej kawy (użyłam kawy Ruby od Cafe Ina)
- szczypta gałki muszkatołowej
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna dodaję do niej 50ml mleka i mieszam na gładką masę. Przelewam ją do wysokiej szklanki. Pozostałe 50ml spieniam, dodaję po ściance do szklanki z czekoladą. Kawę przygotowuję w ekspresie (kawiarka również jest dobrym pomysłem) i wlewam ją powoli (po ściance) do szklanki z czekoladą i mlekiem. Całość posypuję szczyptą gałki muszkatołowej. W kilka chwili powinny utworzyć się piękne kawowe warstwy.
Pyszna :) chociaż ja już po kawie to taką bym jednak jeszcze wypiła :)
OdpowiedzUsuńmm na pewno jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie i z chęcią bym sobie taką wypiła ;-))))
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie i z chęcią bym sobie taką wypiła ;-))))
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :) Dla mnie niestety kawa z podgrzanym, spienionym mlekiem to poziom maksymalny słodyczy, taka by była dla mnie za słodka. Chyba, że bym miała obok cappuccino do popijania, a tę traktowała jako deser :)
OdpowiedzUsuń