Krewetki z czosnkiem mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam ich smak, a gdy
są połączone z plasterkami czosnku i prawdziwym masłem, smakują po
prostu obłędnie. Tak przygotowane możemy podać z rukolą, roszponką,
makaronem czy położyć na grzanki.
Składniki:
- 20 krewetek
- 200g makaronu orkiszowego od Symbio
- 5 łyżek masła + 1 łyżka do makaronu
- 5 dużych ząbków czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- pieprz
Makaron gotujemy al dente, zostawiamy na durszlaku. Krewetki myjemy, oczyszczamy, wycinamy czarną nitkę. Możemy odciąć również ogonki. Czosnek kroimy na plasterki - cienkie i grube. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy plasterki czosnku i krewetki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i smażymy około 8 minut, przewracając krewetki kilka razy. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, na patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła i podsmażamy makaron na złoto. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do podsmażanego makaronu.
Na talerzach układamy podsmażony makaron z pomidorkami a następnie krewetki z czosnkiem i sosem, który powstał z masła.
Na zdjęciach:
- talerz głęboki Onse Colle - Villa d'Este
mmm chętnie bym zjadła coś takiego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Zrobiłam się głodna tu zaglądając. Bardzo apetycznie wygląda to danie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń