Do zdjęć uratowałam tylko kilka plasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.
- 3kg ziemniaków
 - 0,5 kg boczku wędzonego
 - 0,5 kg mięsa mielonego
 - 300ml mleka
 - 180g mąki pszennej (używam od Młynu Kopytowa)
 - 3 cebule szalotki
 - 2 jajka
 - 5 zmielonych ząbków czosnku (użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco)
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - sól, pieprz
 - 1 łyżka masła
 
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do 
odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z 
ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie
 miski. 
W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych 
ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz 
mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy 
poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i
 podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy
 ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy 
ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i
 pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z 
jogurtem greckim lub śmietaną.




Pyszna babka :) też mi się tak zdarza że do zdjęć zostaje mi kilka kawałków tylko :)
OdpowiedzUsuńto danie poznałam dzięki rodzinie mojego męża i śmiało moge powiedzieć że je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam iz apraszam do mnie ;)
Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńMniam :-) fajna babeczka :-) u mnie też ostatnio królowała na obiad :-)
OdpowiedzUsuńProszę podać jeszcze raz jak długo pieczemy bo nie zrozumiałam "Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100*C od momentu nagrzania" -:)
OdpowiedzUsuńprzepraszam... już poprawione, miało być 100minut
Usuńnigdy nie robiłam ziemniaczanej babki; Twój przepis bardzo mi się podoba, muszę sama spróbować
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia babki ziemniaczanej. Kiedyś robiłam z grzybami leśnymi i była przepyszna. Może teraz zrobię właśnie taką?
OdpowiedzUsuń