10:30

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem



Do zdjęć uratowałam tylko kilka plasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu. 

Składniki:




Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki. 
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski. 
W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim lub śmietaną.





8 komentarzy:

  1. Pyszna babka :) też mi się tak zdarza że do zdjęć zostaje mi kilka kawałków tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to danie poznałam dzięki rodzinie mojego męża i śmiało moge powiedzieć że je uwielbiam! :)
    Pozdrawiam iz apraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :-) fajna babeczka :-) u mnie też ostatnio królowała na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę podać jeszcze raz jak długo pieczemy bo nie zrozumiałam "Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100*C od momentu nagrzania" -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie robiłam ziemniaczanej babki; Twój przepis bardzo mi się podoba, muszę sama spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Przymierzam się do zrobienia babki ziemniaczanej. Kiedyś robiłam z grzybami leśnymi i była przepyszna. Może teraz zrobię właśnie taką?

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie