Do zdjęć uratowałam tylko kilka plasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.
- 3kg ziemniaków
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 300ml mleka
- 180g mąki pszennej (używam od Młynu Kopytowa)
- 3 cebule szalotki
- 2 jajka
- 5 zmielonych ząbków czosnku (użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do
odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z
ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie
miski.
W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych
ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz
mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy
poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i
podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy
ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy
ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i
pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z
jogurtem greckim lub śmietaną.
Pyszna babka :) też mi się tak zdarza że do zdjęć zostaje mi kilka kawałków tylko :)
OdpowiedzUsuńto danie poznałam dzięki rodzinie mojego męża i śmiało moge powiedzieć że je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam iz apraszam do mnie ;)
Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńMniam :-) fajna babeczka :-) u mnie też ostatnio królowała na obiad :-)
OdpowiedzUsuńProszę podać jeszcze raz jak długo pieczemy bo nie zrozumiałam "Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100*C od momentu nagrzania" -:)
OdpowiedzUsuńprzepraszam... już poprawione, miało być 100minut
Usuńnigdy nie robiłam ziemniaczanej babki; Twój przepis bardzo mi się podoba, muszę sama spróbować
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia babki ziemniaczanej. Kiedyś robiłam z grzybami leśnymi i była przepyszna. Może teraz zrobię właśnie taką?
OdpowiedzUsuń