11:00

Aromat pomarańczowy - ekstrakt z cytrusów


Na blogu Moje Wypieki zobaczyłam świetny ekstrakt pomarańczowy i postanowiłam zrobić go sama. Pachnie cudownie, smakuje jeszcze lepiej. Użyłam go to tortu urodzinowego - był to najlepszy poncz jakiego używałam do tej pory. Aczkolwiek rozcieńczyłam go w proporcji 1:1.


Składniki: 
  • skórka z pięciu pomarańczy
  • 500ml wódki żołądkowej gorzkiej (oryginalnie wódka)
  • 500ml wody
Pomarańcze umyłam, wyparzyłam i skrobakiem ściągnęłam z nich skórki. Wsadziłam je do wyparzonej butelki, zalałam wodą i wódką, wymieszałam. Odłożyłam do szafki na tydzień.

Zgodnie z informacją u źródła, ekstrakt osiąga pełną moc po dwóch miesiącach. 










2 komentarze:

  1. Też mam :) Następny do kolekcji ekstraktów :) Tylko ja zalewam samą wódką, bez wody, a skórkę ściągam obieraczką do warzyw (skrobaczka się jeszcze nie dorobiłam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ten aromat i ma bardzo ładną barwę :) Muszę koniecznie skorzystać z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie