Pyszne
semifreddo z całymi i prażonymi migdałami, słodkim nugatem z
pistacjami, bezikami i kawałkami czekolady. Smakuje obłędnie. Dzięki
semifreddo można zakochać się we włoskich smakach.
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 500g kremówki 36%
- 100g małych bezików
- 80g gorzkiej czekolady
- 50 g całych migdałów
- 50g migdałów w płatkach
- 160g nugatu z kawałkami pistacji z tygodnia włoskiego w Lidlu
Płatki migdałów prażymy na patelni, nugat i czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
W dużej misce mieszamy ubite żółtka z białkami i kremówką, dodajemy prażone migdały, nugat, całe migdały, czekoladę i beziki. Delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej) i wypełniamy ją gotową masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy do zamrażarki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na zdjęciach:
- talerzyk deserowy Arv - Ikea
Brałabym wolno i po kawałeczku..aż do ostatniego "okruszka"...
OdpowiedzUsuńMałgośka no jak ja cię...takie pyszności tutaj serwujesz. I co ja mam teraz zrobić ? zjem ciastko z kremem waniliowym z Lidla, byłam dzisiaj na zakupach. A tak poważnie - to będę musiała sobie taki deser zrobić :-)
OdpowiedzUsuń