14:30

Schab pod szpinakową kołderką




Schab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. 


Składniki:
  • cztery kotlety schabowe
  • 200g szpinaku
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera gouda od Mlekoma
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól himalajska
  • pieprz
  • papryka słodka
  • oliwa 


Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy z obu stron na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch rozgniecionych ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem. 
 

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Całość wstawiamy do zimnego piekarnika, nagrzewamy go do 180*C i pieczemy przez 60 minut. 

 

Na zdjęciach:
  • małe naczynia żaroodporne - Carrefour

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie kochana :-) to zdecydowanie jest do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy taki schabik pod pierzynką, ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie