10:30

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z jagodami goji, słonecznikiem i miodem




Pyszny chlebek pachnący jagodami. Smakuje równie dobrze w połączeniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami.


Składniki:


Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, solą, miodem, słoneczkiem, jagodami goji i płatkami. Na małych obrotach miksera (ja używam końcówki motylkowej a czasem haku w zależności co jest pod ręką) bardzo powoli dodajemy wodę – tak, by ciasto nadal pozostało gęste. Jeśli wodę dodamy za szybko, ciasto będzie bardzo lejące i pozostaje nam tylko dosypywanie mąki. Gdy dodamy całą wodę miksujemy jeszcze ciasto około 5 minut by nabrało sprężystości. Nie wyjdzie mam gęste ciasto "kulka", może być trochę lejące ale gęsta co najmniej jak budyń. Przykrywamy miskę i zostawiamy ciasto na 15 minut. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto chlebowe. Przykrywamy i zostawiamy na 40minut. 


Piekarnik nagrzewamy do 200*C, ciasto chlebowe smarujemy wodą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Chleb pieczemy 45 minut, ciepły wyciągamy z piekarnika i od razu z formy. Nie zdejmujemy papieru aż do momentu, gdy chleb nie wystygnie. Smarujemy powierzchnię wodą i zostawiamy do ostudzenia.

4 komentarze:

  1. na pewno ma ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, zapisuję i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe chlebki ;) sama piekę dość często żytni na zakwasie lub pszenny z maślanką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chlebek musi być pyszny! Ja właśnie myślę nad sernikiem z jagodami goji :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie