Proste włoskie danie. Dla mnie to kwintesencja włoskich smaków. Sprężysty makaron, dużo oliwy i smak czosnku i chilli. Uwielbiam to połączenie, a z dodatkiem świeżej natki pietruszki i dyni jest obłędne.
- oliwa extra vergine z tygodnia włoskiego w Lidlu
- 2 łyżki przyprawy aglio, olio e chilli z tygodnia włoskiego w Lidlu
- makaron spaghetti z tygodnia włoskiego w Lidlu
- 300g obranych kawałków dyni
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz
Kawałki dyni gotujemy przez 15-20 minut, najlepiej by był lekko twarde. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do wysuszenia.
Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawę aglio, olio e chilli, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Na zdjęciach:
- talerz deserowy ozdobny - Pepco
- talerz duży płaski ozdobny - Pepco
Na makaron to nie musisz mnie długo namawiać :-) pysznie :-)
OdpowiedzUsuń