Gdy dostałam miód eukaliptusowy wiedziałam, że zrobię z nim danie
specjalne. Coś nowego i delikatnie egzotycznego. Myślę, że się udało.
Gryczane chlebki to nie tylko zdrowa przekąska czy deser, ale też niezła
mieszanka smaków.
Składniki:
- 500g mąki gryczanej
- 30g świeżych drożdży
- 30ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka (letniego)
- szczypta soli
- miód eukaliptusowy od Sądecki Bartnik
- kiwi
- dwie figi
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem, mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę gryczaną mieszamy z wyrośniętymi drożdżami, solą, oliwą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 120 minut - urośnie tylko trochę. Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na pięć porcji i kształtujemy długie chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebkach układamy pocięte figi oraz kawałki kiwi. Całość smarujemy miodem eukaliptusowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180*C.
Jak one cudownie wyglądają przed upieczeniem <3 a po upieczneniu też bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCudne po prostu cudne :-)
OdpowiedzUsuńWitam Jak Już z Miodem to prawdziwym miodem , nie zakupowanym w markecie ani firmach parających się importem
OdpowiedzUsuńpo prawdziwy miodek mogę zaprosić !
http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/23-miod-spadziowy-900-ml.html
Pozdrawiam