Pyszne bułeczki na śniadanie :) Połączone wyglądają jak ciasto i pięknie dekorują stół. Zrobione z pełnoziarnistej mąki zaspokajają głód na długo.
Składniki na 6-9 dużych sztuk:
- 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
- 75g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 100g cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła)
- 6-9 łyżek dżemu
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Zagniatamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy na grubość około 1cm i wycinamy szklanką kółka.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej wycięte kółka tworząc wianek i wciskamy po łyżce dżemu na środek. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy drożdżówki około 25 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Pełnoziarnisty kwiatuszek :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają bardzo apetycznie. Super na drugie śniadanie, bo na pierwsze to trochę za pracochłonne :)