15:00

Drożdżowe bułki z dżemem - pełnoziarniste orkiszowe



Pyszne bułeczki na śniadanie :) Połączone wyglądają jak ciasto i pięknie dekorują stół. Zrobione z pełnoziarnistej mąki zaspokajają głód na długo.


Składniki na 6-9 dużych sztuk:
  • 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850
  • 75g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 100g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego miękkiego (można użyć też zwykłego masła) 
  • 6-9 łyżek dżemu
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i 100ml ciepłego mleka. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. 


W wysokiej misce ubijamy na gęsty kogel-mogel żółtka z pozostałym cukrem. Gdy masa będzie bardzo gęsta i konsystencji bitej śmietany dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto lub miksujemy z końcówką hak. Gdy wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie dodajemy olej kokosowy i na wolnych obrotach miksujemy jeszcze 10 minut. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.


Zagniatamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy na grubość około 1cm  i wycinamy szklanką kółka.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej wycięte kółka tworząc wianek i wciskamy po łyżce dżemu na środek. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy drożdżówki około 25 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.


 

1 komentarz:

  1. Pełnoziarnisty kwiatuszek :)
    Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie. Super na drugie śniadanie, bo na pierwsze to trochę za pracochłonne :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie