Bez czosnkowego sosu nie wyobrażam sobie pizzy, przekąsek z ciasta francuskiego czy włoskich chlebków. Mocno czosnkowy i domowy jest najlepszy.
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu Roleski
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka koperku (opcjonalnie)
Jogurt przelewamy do miski, dodajemy pieprz oraz majonez. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a pozostałości z ząbków kroimy w drobne kawałki, wszystko dodajemy do jogurtu. Sos mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy na 60 minut do lodówki.
Na zdjęciach:
- żaroodporna kokilka ceramiczna - Tesco
Gosiu tak jak mój syn do wszystkiego by dawał sos czosnkowy a jak by mógł to by pewnie ciasto jeszcze polał :) pyszny :)
OdpowiedzUsuń