15:00

Czosnkowy kotlet mielony z musem marchewkowym



Pyszne i aromatyczne kotlety mielone z musem marchewkowym. Koncentrat czosnkowy sprawdził się wyśmienicie i śmiało może zastąpić świeży czosnek, a zblendowana marchewka totalnie podbiła moje serce.

Składniki:
  • 500g marchewki 
  • 1 łyżeczka masła
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1 pełnoziarnista bułka
  • 50ml mleka
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco 
  • pieprz
  • papryka słodka
  • jajko
  • mąka/bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 
Bułkę namaczamy w mleku, gdy napuchnie rozdrabniamy ją i dodajemy mielone mięso, natkę pietruszki, koncentrat czosnkowy. Doprawiamy pieprzem i papryką słodką, formujemy kotlety i układamy na desce. Olej rozgrzewamy na patelni. Jajko roztrzepujemy, moczymy w nim kotlet a następnie panierujemy w mące lub bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto.

Marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze. Blendujemy na gładkie puree z jedną łyżeczką masła.
 
 



Na zdjęciach
  • talerz deserowy retro II - Home&you / Dekoria  

4 komentarze:

  1. Gosia pysznie i pomysłowo z tym musem marchewkowym :) często robię sos z marchewki do kurczaka moja córcia go uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja Małgosiu się wpraszam do ciebie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koncentrat czosnkowy - to musi być świetne! Kotleciki na pewno wyszły pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, smakowity pomysł :) Ten mus marchewkowy kusi mnie niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie