Składniki:
- 500g marchewki
- 1 łyżeczka masła
- 500g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 1 pełnoziarnista bułka
- 50ml mleka
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco
- pieprz
- papryka słodka
- jajko
- mąka/bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Bułkę namaczamy w mleku, gdy napuchnie rozdrabniamy ją i dodajemy mielone mięso, natkę pietruszki, koncentrat czosnkowy. Doprawiamy pieprzem i papryką słodką, formujemy kotlety i układamy na desce. Olej rozgrzewamy na patelni. Jajko roztrzepujemy, moczymy w nim kotlet a następnie panierujemy w mące lub bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto.
Marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze. Blendujemy na gładkie puree z jedną łyżeczką masła.
Na zdjęciach
- talerz deserowy retro II - Home&you / Dekoria
Gosia pysznie i pomysłowo z tym musem marchewkowym :) często robię sos z marchewki do kurczaka moja córcia go uwielbia :)
OdpowiedzUsuńTo ja Małgosiu się wpraszam do ciebie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńKoncentrat czosnkowy - to musi być świetne! Kotleciki na pewno wyszły pysznie!
OdpowiedzUsuńMmm, smakowity pomysł :) Ten mus marchewkowy kusi mnie niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń