14:30

Ciasto z kaszki orkiszowej z ziarnami kakaowca i figą




Kolejne z moich ulubionych ciast, szybkie i na bazie kaszki orkiszowej. Uwielbiam takie rozwiązania nawet na śniadanie. 


Składniki:


Ziarna kaowca prażymy na patelni. Ostudzone obieramy z łupinek i kruszymy. W misce umieszczamy kaszkę, cukier, jogurt i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 30 minut. 


Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i nakładamy pocięte kandyzowane figi z odrobiną syropu. Całe ciasto posypujemy pokruszonymi ziarnami kakaowca. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 40 minut.






Na zdjęciach:
  • forma do tarty ceramiczna SMARTA - Ikea
  • talerzyk deserowy biały ARV - Ikea

6 komentarzy:

  1. Na takie ciasto chetnie bym sie skusila, a przy tym super sposob na wykorzystanie kaszki orkiszowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto :-) zaciekawiłaś mnie tym przepisem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie mówisz, że trzeba dodać mleko, ale w składnikach nic o nim nie wspominasz... To jak to jest?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok, dzięki! Zrobiłam parę dni temu i wyszedł mi bardziej naleśnik niż ciasto, ale i tak był bardzo dobry! :) Na pewno wrócę do tego przepisu nie raz.

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Copyright © 2014 Lifestyle by Gotowanie i blogowanie , Blogger