Cudowny, wyrośnięty chleb zobaczyłam na zdjęciu u Marzenki - blog - i już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi. Jak to zawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb.
Składniki:
- 350g mąki orkiszowej 630
- 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa
- 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych
- 10 drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300g twarogu
- 200ml ciepłego mleka
- 100g maku od Symbio
Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut.
Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy polecam wysmarować formę masłem i również posypać makiem - swój chlebek upiekłam w garnku rzymskim, który oprószyłam makiem.
Mniam jaki pyszny ci wyszedł, oj sięgnęłabym po kromeczkę :-) dziękuje :-)
OdpowiedzUsuń